HACCP
In alle bedrijven waar met eten en drinken wordt gewerkt is het verplicht te werken volgens de regels van de hygiënecode. Tijdens deze opleiding leer je waar je op moet letten om hygienisch te werken. Je leert hoe je op jouw locatie kunt voldoen aan de wet en regelgeving.
Cursusonderwerpen:
- Hygiënecode (HACCP) en bedrijfsbeleid
- Inkoop en opslag
- Bereiding van warme en koude gerechten
- Serveren en presenteren
- Reiniging en Desinfectie
- Kwaliteit en voedselveiligheid
Tijdsinvestering:
- 2 lesavonden
- 1 examenavond
- Thuis bestuderen van de onderwerpen en het maken van vragen
Voorwaarden:
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding worden geen opleidingseisen gesteld. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 2-3
___________________________________________________________________________
Allergenen
Sinds 13 december 2014 zijn bedrijven en instellingen wettelijk verplicht gasten te informeren over of er allergenen in het eten zijn verwerkt. Iedereen die in een bedrijf werkt dat eet- en drinkwaren bereidt en verkoopt zal kennis over allergenen moeten hebben om de gasten juist te kunnen informeren.
Cursusonderwerpen:
- Wat houdt de allergenenwet in?
- Wat is voedselallergie en voedselintolerantie?
- Welke wettelijke allergenen zijn er?
- In welke producten zitten de allergenen?
Thuisstudie: Het opleidingsboek is digitaal beschikbaar en te downloaden via www.cateringopmaat.nl/personeel Dit boek kan zelfstandig bestudeerd worden.
Workshop: Het is mogelijk deel te nemen aan een workshop bestaande uit één cursusblok. Tijdens de workshop worden de cursusonderwerpen besproken en gaan de cursisten aan de slag met allergenen op verpakkingen aan de hand van groepsvragen.
De opleiding wordt afgesloten met een intern of extern examen. Ter voorbereiding op dit examen kan gebruik gemaakt worden van de oefenmogelijkheid via http://www.trainingallergenen.nl De interne examen data en locaties zijn te vinden op de pagina cursus rooster.
Inschrijven voor het digitale externe examen geschied volgens de regels en voorwaarden op de site http://www.trainingallergenen.nl/Student/InschrijfExamen.asp De kosten voor het externe examen zijn voor eigen rekening van de kandidaat.
Tijdsinvestering:
- 1 lesavond
- 1 examenavond
- Thuis bestuderen van de onderwerpen en het maken van vragen
Voorwaarden:
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding worden geen opleidingseisen gesteld. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 2-3
___________________________________________________________________________
Voeding & Life Style
Wat is nou gezond en wat is niet gezond? Hoe weet je dat en hoe leg je dat uit aan andere mensen? In deze opleiding gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Elke les besteedt aandacht aan een onderwerp dat met bewuste keuzes over voeding & life style te maken heeft. Door veel interactie en brainstormen gaan we op zoek naar nieuwe ideeën om binnen je eigen werksetting bewuste keuzes te stimuleren
Cursusonderwerpen:
- Gezonde voeding
- De gezonde schoolkantine volgens het voedingscentrum
- Missie, visie en ambitie
- Verstoordelevensstijlen
- Toekomst
- Fluitend door de chocoladefabriek: nudging
Tijdsinvestering:
- 3 lessen
- 1 les met groepsexamenopdracht
- indien gewenst lezen van verdiepende artikelen
Voorwaarden:
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding wordt kennis over HACCP en Allergenen als bekend beschouwd.
Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 3-4
___________________________________________________________________________
MVO & Duurzaamheid
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam omgaan met ingrediënten en hulpbronnen wordt steeds belangrijker. Wat verlangt de wet met betrekking tot dit onderwerp, wat verwacht de opdrachtgever en wat doen we hier als organisatie mee en wat betekent dat voor jou?
Cursusonderwerpen:
- Wettelijke kaders en de aanbestedingswet
- Richtlijn 1.5
- Sociaalondernemerschap en de participatiewet
- Gezondheid en de gezonde schoolkantine
Thuisstudie: Het opleidingsboek is digitaal beschikbaar vanaf juli 2015 en te downloaden via www.cateringopmaat.nl/personeel Dit boek kan zelfstandig bestudeerd worden.
Workshop: Het is mogelijk deel te nemen aan een workshop bestaande uit één cursusblok. Tijdens de workshop worden de cursusonderwerpen besproken en gaan de cursisten aan de slag met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de hand van groepsvragen.
Tijdsinvestering:
- 1 lesavond
- 1 examenavond
- Thuis bestuderen van de onderwerpen
Voorwaarden:
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding wordt kennis over HACCP, Allergenen en Voeding & Life Style als bekend beschouwd. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 3-4
___________________________________________________________________________
Verkooptechniek & Communicatie
Goed verkopen en duidelijk communiceren is een kunt. Een kunst die je kunt leren. Met deze workshop ga je aan de slag met je commerciële vaardigheden en leer je de basics van goede communicatie. De workshop zorgt ervoor dat je inzicht hebt in je sterke en zwakke kanten van communicatie. Daarnaast leer je hoe je producten het beste kunt verkopen.
Cursusonderwerpen:
- Open en klantgericht communiceren
- Aanprijzen en adviseren
- Verkoopgesprek
- De basics van gesprektechnieken
Tijdsinvestering:
- 1 workshop avond waarbij actief in groepen gewerkt worrdt aan de gespreksvaardigheden
- Examen bestaande uit een peer-assesment
Voorwaarden:
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding worden geen opleidingseisen gesteld. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met MBO niveau 2-3
___________________________________________________________________________
Computercursus
Tijdens je werk wordt er van je verwacht dat je om kunt gaan met de computer. Maar ook in het dagelijks leven worden computer vaardigheden steeds belangrijker. Denk aan contacten onderhouden en informatie opzoeken. Windows en Office zijn niet meer weg te denken. Tijdens deze cursus leer je alle basisfuncties van windows gebruiken. Ook leer je hoe je Word, Excel en Outlook gebruikt.
Tijdsinvestering:
- 4 lessen
- thuis oefenen
___________________________________________________________________________
Van vakdeskundige naar praktijkopleider
In samenwerking met het kenniscentrum Aequor kun je de opleiding voor het begeleiden van leerlingen volgen.
Als praktijkopleider heb je een belangrijke taak in het leerproces van een leerling en ben je het aanspreekpunt van de school. Dat zal vast de nodige vragen oproepen, zeker als je net start of bent gestart met de begeleiding van leerlingen. Wat wordt er eigenlijk verwacht? En wat mag je verwachten van school en van Aequor? Of, zoals een deelnemer aangaf op een eerdere training: “Wat kan ik doen om mijn leerling te motiveren?” Kortom; wat komt er allemaal bij kijken om de juiste begeleiding te geven? Deze training biedt aan praktijkopleiders een goede basis en praktische handreikingen om begeleidingsvaardigheden te ontwikkelen.
http://www.aequor.nl/leerbedrijven/trainingen-(1)/trainingen/van-vakdeskundige-naar-praktijkopleider
Tijdsinvestering
- 4 lessen
- c.a. 8 uur thuisstudie